Keuken schoonmaken

De keuken moet je minstens een keer per maand volledig schoonmaken. Het schoonmaken van de keuken vergt dan ook veel aandacht, omdat dit de plek is waar het eten wordt bereidt en het eten ook wordt opgeslagen. Een goede hygiëne is dan ook van groot belang. Bij het schoonmaken van de keuken beschermen we onze handen met rubberen schoonmaak handschoenen.

Kastjes, plafond en muren

De plafond en de wanden die niet betegeld zijn in de keuken maak je schoon door deze te stofzuigen of met een stofdoek af te nemen. Daarna haal je de keukenkasten leeg. Deze maak je schoon met een sopje van alles reiniger. Dit doe je van boven naar onderen. Dan maak je de keuken kastjes weer droog en je zet de spullen weer terug in de kastjes.

Inbouwapparatuur

De magnetron, oven, koelkast en vriezer maak je eenvoudig schoon door dit met een sopje af te nemen. Dit doe je ook weer van boven naar beneden. Daarna maak je de apparaten weer droog. Het grote voordeel van de moderne keukens is dat alles tegenwoordig inbouw is en je de inbouwapparaten alleen van binnen en voorkant hoeft schoon te maken. De glazen deuren van de oven en magnetron kan schoon gemaakt worden door middel van Glassex. Veel ovens zijn voorzien van een laag waardoor ze zelfreinigend zijn. Verontreinigen zoals vetten, enzovoort slaan neer in as. Deze ovens moeten dan wel geregeld geborsteld worden.

Als je een Amerikaanse koel/vries combinatie in huis hebt hou er dan rekening mee dat deze wel van buiten helemaal schoon gemaakt moet worden. Deze combinatie staan vaak los van de keuken. Een vriezer moet je af en toe ontdooien. Zet een lege bak in de vriezer en koelkast om het ontdooide ijs, dus water op te vangen. Laat de vriezer uit zich zelf ontdooien en ga niet zelf met een mesjes het ijs weg schrapen. Als de vriezer of koelkast is ontdooid haal je de rekjes er uit en die was je apart af. De vriezer kun je dan met een sopje afnemen en dan later weer droog maken.

Tip: Maak de vriezer of koelkast schoon als deze bijna leeg is, dit scheelt uiteraard veel in en uit pak werk.

Gasfornuis, elektrische kookplaat zoals keramisch of inductieplaat

Het verschil tussen het koken op gas of het koken met elektrisch is dat als je op gas kookt spreek je van stralingswarmte en als je elektrisch kookt spreek je van geleiding warmte. Het verschil tussen een kearmische kookplaat en een inductie kookplaat is dat bij een keramische kookplaat de warmte nog een tijdje na gloeit en een inductie kookplaat vrij wel meteen is afgekoeld als hij is uit gezet. Het schoonmaken van een elektrische kookplaat is relatief eenvoudig omdat allebei een strakke plaat is en je er gemakkelijk een doekje over heen haalt. Voor alle kookplaten geld dat je deze gewoon kan afnemen met een sopje. Voor eventuele hardnekkig vuil kun je ook een schuurspons gebruiken. Ook zijn er voor keramische en inductie kookplaten aparte schoonmaakmiddelen te krijgen.

Tips:

  • Niet alles pannen zijn geschikt om elektrisch mee te koken. Ook de overgang van gas naar elektrisch of anders om is niet voor alle pannen goed. Laat je dan ook goed voorlichten bij de aanschaf van pannen of fornuizen.
  • Elektrisch koken is totaal anders dan het koken op een gasfornuis. Let dus op dat je eten niet aanbrandt.
  • Zet kleine pannen niet op een grote plaat dit scheelt veel energie en bij over koken krijg je geen eten op de verwarmde plaat. Dit houdt de plaat en pannen schoon.

Afzuigkap

De moderne afzuigkappen hebben filters. De filters zorgen er voor dat alleen de waterdamp weg kan en vetten en andere verontreinigingstoffen in de filters blijven “plakken”. De filters moet dus ook regelmatig vervagen worden. Meestal kun je nieuwe filters bij de supermarkt krijgen. Hebben ze daar geen filters ga dan naar een onderdelenhuis. Het filter in een afzuigkap is geklemd tussen een onderplaat voorzien van gaatjes en een metalen frame. Deze vrij gemakkelijk er uit te halen en je kunt het filter du ook gemakkelijk vervangen. Als het filter slap en flodderig wordt moet deze worden vervangen.

Granieten en stalen gootstenen

Gootstenen van graniet moeten alleen schoongemaakt worden met natuurlijke zeep. Andere middelen zijn niet zo goed voor de het graniet. Je hebt wel een stevige borstel nodig om de granieten gootsteen schoon te maken. Stalen gootsteen is vrij gemakkelijk schoon te maken. Een sopje is vaak al voldoende. Bij wat ergere vlekken kun je ook nog een schuursponsje gebruiken.

Tip: gooi een keer in de maand wat schoorsteen reiniger in de schoorsteen afvoer. Dit om achtergebleven troep en restjes te verwijderen en vervelende luchtjes te vermijden.

De vloer van een keuken schoonmaken

Zie hiervoor de artikel over vloeren schoonmaken. Elke keuken heeft weer een andere vloer en daar gelden dan ook weer andere schoonmaak regels voor.