Kleding wassen en drogen

Het wassen van uw kleding, een taak in het huishouden die steeds maar weer terug komt, net wanneer je denkt dat de wasmand leeg is,dan is hij alweer gevuld met vuile was. Of wie kent het niet, per ongeluk een rode sok bij je witte wasgoed. Hoe kun je het wassen van je kleding nu het beste aanpakken?

Kleding wassen, waar moet je opletten?

Ten eerste moet je goed je wasgoed sorteren, dus witte was, gekleurde kleding ook wel bonte was genoemd en handdoeken en vaatdoeken in 1 wastrommel. Vooraf dient u de etiketten van de kledingstukken te controleren zodat u kunt zien op hoeveel graden het textiel gewassen dient te worden. Doorgaans kan kleding gewassen worden op 30C en badkamertextiel op 40c. Verder moet u textiel dat u voor het eerst gaat wassen apart wassen, om zo het doorlopen en afgeven van de kleur te voorkomen.

Tegenwoordig zijn de wasmiddelen beter geconcentreerd en kan er op een lagere temperatuur gewassen worden, dit is natuurlijk goed voor het verlagen van het energieverbruik. Er zijn diverse middelen te verkrijgen: voor fijne was, gekleurde was, donkere was, witte was en natuurlijk wasverzachters.

Het is aan te raden om kleding waarin u flink getranspireerd heeft snel te wassen, zodat de zweetplekken niet teveel kunnen “inbijten” in uw kleding. Verder is het wijs om uw vaatdoekjes en schoonmaakdoekjes zo af en toe in een pan met water uit te koken zodat u op deze manier echt alle bacteriën doodt. En hier geen kookwas via wasmachine voor hoeft te gebruiken.

Gewassen kleding laten drogen

Wanneer de was klaar is dient u het op te hangen zodat het kan drogen. Bij voorkeur gebeurt dit buiten en anders op een was rek in een goed geventileerde kamer. Het is raadzaam om uw was uit te kloppen voor u het op hangt, dit vergemakkelijkt het strijkwerk. U kunt bijvoorbeeld overhemden alvast op een kledinghanger laten drogen, dit zorgt voor minder kreuken.

De meeste mensen drogen hun handdoeken liever in de wasdrogeromdat deze doorgaans zachter aanvoelen. Maar met de vernieuwde producten die er op de markt zijn en de dure energieprijzen is het niet verkeerd om deze was ook gewoon te laten drogen op een droogrek.