We willen allemaal het beste voor onze kinderen en is het gebruik van schone, gesteriliseerde zuigflessen, babyflessen, bekertjes en accessoires belangrijk. Lees verder om erachter te komen hoe je zuigflessen kunt steriliseren.
Of je nu hebt besloten om borstvoeding of flesvoeding met afgekolfd moedermelk of zuigelingenvoeding aan je baby te geven, je moet altijd zorgen dat je schone babyflessen gebruikt. Dit omvat flessen en spenen, anti-koliek inrichtingen, borstkolven en eventuele lepels en spuiten voor toediening van medicijnen.
Pasgeboren baby’s hebben een kwetsbaar immuunsysteem, wat betekent dat ze veel meer vatbaar voor alledaagse kiemen en bacteriĆ«n die meestal onschadelijk zijn voor volwassenen. Deze ziektes kunnen bij jonge kinderen braken, diarree en spruw veroorzaken. Het steriliseren van babyflessen verkleint de kans dat de baby in contact komt met deze kiemen en dus vermindert het de risico van ziekte.
Tip
Gezien het verzorgen van een baby veel tijd kost is het laatste wat je wilt doen extra tijd besteden aan het schrobben van flessen. Daarom is het slim om elk babyfles te reinigen voordat het melk een kans krijgt om op te drogen. Dit zal de schoonmaak tijd doen verminderen.
Welke methodes kan ik volgen?
Veel nieuwe ouders maken zich zorgen over hoe zij het beste zuigflessen kunnen schoonmaken en steriliseren, maar het is eigenlijk heel simpel. Je kunt kiezen voor een speciaal zuigfles sterilisator.
Je dient na elk gebruik de flessen met warm water en zeep te reinigen en is sterilisatie daarbij noodzakelijk. En dien je de flessen dus grondig schoon te maken. Maar het is ook de moeite waard om een zachte borstel te kopen die schade aan spenen en pompbuizen voorkomt.
Belangrijke stappen:
- Steriliseer zuigflessen na elk gebruik om het kwetsbaar immuunsysteem van jouw baby te beschermen.
- Was alles heel grondig voordat je met het sterilisatieproces begint.
- Kies een methode die het beste bij jouw levensstijl past.
Dit zijn 4 methodes voor het steriliseren van babyflessen, babybekertjes en andere accessoires:
- Babyfles steriliseren methode #1: Elektrische sterilisator
Elektrische stoompannen kunnen overal worden gekocht en zijn een van de meest populaire methoden voor het steriliseren van babyflessen. Je kunt vaak zes flessen tegelijk reinigen en heb je binnen een mum van tijd steriele babyflessen en bekers.- Vul de pan met een kleine hoeveelheid koud water. Lees de instructies van het product voor de exacte hoeveelheid, maar als een algemene regel, zou je bij 6 flessen rond 200ml water moeten aanhouden.
- Plaats de schone flessen, bekers en dergelijke (welke je dus eerst met warm water en zeep schoongemaakt hebt) in de zuigfles sterilisator. Vergeet niet dat het water en het verwarmingselement aan de onderkant het stoom naar boven laat stijgen. Dit betekent dat items met hun openingen op de bodem moeten worden geplaatst: spenen moeten op de juiste manier worden gelegd en flessen moeten dus ondersteboven worden geplaatst.
- Plaats het deksel van de sterilisator op de pan. Deze moet je goed sluiten. Als er al een kleine opening is zal de stoom kunnen ontsnappen.
- Schakel het verwarmingselement in. Lees de instructies van de fabrikant. Probeer er ook op te letten om de flessen niet onmiddellijk uit de pan te halen nadat het reinigingsproces klaar is. Omdat de flessen erg heet worden wil je je vingers hier niet aan verbranden.
- Als het deksel op de pan blijft liggen, kunnen flessen blijven liggen voor maximaal 6 uur. Nadat het deksel van de pan is geopend, moeten flessen snel worden gemonteerd om te voorkomen dat de binnenkant verontreinigd raakt.
- Babyfles steriliseren methode #2: Magnetron stomer
Een magnetron stomer is vergelijkbaar met een elektrische stomer, behalve gebruik je hier een keukenapparaat voor. Gebruik deze op dezelfde manier als een elektrische sterilisator en plaats de flessen met hun openingen naar beneden. - Babyfles steriliseren methode #3: Vaatwasser
Een vaatwasser kun je gebruiken als zowel een reiniger als een sterilisator. Het is echter belangrijk dat de flessen en bekers geschikt zijn voor de vaatwas (gebruik de bovenste plank indien nodig). En moet je ook een zeer heet programma van meer dan 80 graden Celsius gebruiken. Veel nieuwe ouders vinden de vaatwasmethode niet praktisch, omdat flessen sneller beschadigen dan andere methodes. Ook is er een kans dat spenen in de goot vallen door de druk van het water, wat betekent dat deze in vuil water liggen en moeten dus daarna opnieuw worden gewassen en gesteriliseerd. - Babyfles steriliseren methode #4: Koken
Het is ook mogelijk om de babyflessen met een gewone pan op het fornuis te steriliseren. Je hebt geen speciaal apparatuur nodig, maar spenen en pomp buizen kunnen sneller beschadigd raken door deze methode:- Vul een grote pan met koud water en plaats de flessen en bekers ondersteboven in de pan.
- Gebruik zware borden of schotels en plaats deze op de pan maar zou het niet in contact met het water moeten komen.
- Laat het water koken gedurende 10 minuten.
- Met het deksel op de pan kunnen de babyflessen voor zo 6 uur in de pan blijven. Daarna moet je deze direct monteren zodat de binnenkant niet verontreinigd raakt. Een fles zou na 24 uur opnieuw gesteriliseerd moeten worden.
Hoe kies ik een zuigfles sterilisator?
Je keuze van een babyfles sterilisator zal afhangen van de individuele omstandigheden en je voorkeuren. Ouders die de tijd hebben en op zoek zijn naar goedkope opties zouden kunnen kiezen voor het steriliseren op de kookplaat. Ouders met weinig tijd kunnen veel gedoe besparen door te kiezen voor de elektrische stoom methode of magnetron reiniging.
Hoe lang moet ik babyflessen steriliseren?
Je zult vast blij zijn om te horen dat zodra je baby de leeftijd van 12 maanden bereikt heeft, het immuunsysteem meestal sterk genoeg is om te vechten tegen de meeste alledaagse kiemen en bacteriƫn. Dus kun je na 1 jaar stoppen met het steriliseren van bekers, flessen, spenen en andere accessoires. Het is echter nog steeds een goed idee om flessen en dergelijke grondig te blijven wassen voordat melk en ander vloeistof is opgedroogd.