Deodorant uit kleding verwijderen

Het verwijderen van anti-transpirant of deodorant vlekken uit kleding, bekleding of tapijt kan moeilijk zijn, tenzij je de juiste stappen neemt. Dit geldt vooral als de vlek oud is, dus hoe eerder je begint met het behandelen van je kleding, hoe beter.

Anti-transpirant vlekken

Hieronder zijn instructies over hoe je met deze vlekken om moet gaan opgesomd. Er zijn verschillen tussen hoe de oude en nieuwe vlekken verwijdert moeten worden. Dit is vooral belangrijk bij kleding, omdat we soms niet realiseren dat deze vlekken er al een tijdje zijn.

Kleding

Stap 1: Beoordeel of de vlek wordt veroorzaakt door anti-transpirant en bekijk of deze oud of nieuw is. Als het oude vlekken zijn zullen deze waarschijnlijk al begonnen zijn met het verkleuren van het stof.

Stap 2a: Als het een oude vlek is, dan moet je witte azijn op de vlek gieten tot het stof goed doorweekt is en het azijn laten zitten voor ongeveer 30 minuten.

Stap 2b: Als het een nieuwe vlek betreft, dan moet je ammoniak gebruiken en deze op de plek van de vlek voor ongeveer 30 minuten laten zitten.

Stap 3: Spoel ofwel het azijn of ammoniak uit de stof.

Stap 4: Reinig in heet water je kleding zodat de oplossing en de deodorantvlekken verdwenen zijn.

Tip: Zorg ervoor dat de vlek is verdwenen na het wassen van je kleding en gooi het niet in de droger als er nog vlekken op zitten. Herhaal de stappen indien nodig tot de vlekken echt weg zijn. Daarna goed uitspoelen.

Bekleding

Stap 1: Meng een oplossing van twee kopjes warm water, een eetlepel afwasmiddel en een theelepel ofwel azijn of ammoniak in een klein bakje.

Tip: Gebruik geen ammoniak en azijn, kies één, want als je deze combineert neutraliseren ze elkaars werking.

Zorg ervoor dat als je voor ammoniak kiest je deze op een onopvallende locatie test om te bekijken of het je kleding niet kleurt.

Stap 2: Dep de vlekken met een schone (witte) doek zodat de oplossing en de vlek door het doek geabsorbeerd wordt.

Stap 3: Doe er weer wat oplossing op en laat deze intrekken.

Stap 4: Herhaal Stap 2 en Stap 3 totdat de vlek uit je bekleding is.

Stap 5: Nu de vlek is verwijderd moet je gewoon koud water gebruiken om de plek helemaal schoon te maken.

Tip: Zorg ervoor dat de bekleding alleen maar zo nat als nodig is om de vlek te verwijderen.

Stap 6: Als de vlek toch blijft kun je alcohol gebruiken om de vlekken alsnog te verwijderen.