Organiseren huishouden

De meeste mensen moeten een drukke baan combineren met het huishouden. In het drukke dagelijkse leven is het organiseren van je huishouden erg belangrijk. Het geeft je meer rust en overzicht, scheelt je tijd. Het maakt je leven thuis een stuk makkelijker. Met de tips van schoonmaken-huishouden.nl wordt het organiseren van je huishouden een stuk makkelijker.

Tips organiseren huishouden

  • Zorg ervoor dat je een notitie bord of prikbord in huis hebt waar je een week programma met bijvoorbeeld afspraken, list to do, werktijden van jezelf en/of partner op kunt noteren. Je zou hiervoor ook een huishoudagenda kunnen gebruiken. Je kunt ook op bijvoorbeeld de keukendeur een notitiebord verven met schoolbord verf of magneetverf. Taken die afgerond zijn en afspraken die geweest zijn kun je dan ook af checken.
  • Maak een wekelijkse boodschappenlijst. Meestal kun je deze wekelijks gebruiken. Als je een planning maakt over wat je de hele week gaat eten kun je hier dan rekening mee houden. Je kunt dus voor de hele week eten meenemen van de supermarkt. Als je de boodschappen thuis opruimt let dan op de datum als je meerdere dezelfde producten heb. Zorg ervoor dat de producten die sneller over datum zijn voor aan staat zodat je die als eerste gebruikt en op maakt. Het is ook erg handig dat je de boodschappen die je in het begin van de week gaat gebruiken bij het eten voor aanzet. En het eten dat je later in de week gaat eten achteraan zet.
  • Maak gebruik van een postvakje of postbakje, zo houd je de post gesorteerd en ligt het niet door het hele huis verdeelt. Zo kun je ook een bakje creëren waar je altijd de sleutels, horloge, telefoon, portemonnee enzovoort kan neerleggen. Papieren, rekeningen en post dat je niet meer nodig bent of niet meer gebruikt meteen opruimen of weg gooien.
  • Probeer afspraken te combineren en op elkaar af te stemmen. Deze manier van efficiënt werken scheelt erg veel tijd. Combineer bijvoorbeeld het boodschappen doen met de kapper enzovoort.
  • Delegeer de taken in het huishouden mits dat mogelijk is. Laat alle leden van het gezin iets doen.
  • Ruim alles wat je pakt en gebruikt ook meteen weer op.