Tips rolluiken schoonmaken

Je rolluiken kunnen na een aantal jaren vies worden. Het is beter om ze ieder jaar weer schoon te maken maar dat is niet altijd mogelijk. Zo dien je bij bepaalde materialen op te letten dat het vuil de lak niet aantast. Verder is het eigenlijk niet anders dan het wassen van een garagedeur. Hieronder een korte stappenplan en een video.

Stappenplan

Een goed onderhouden rolluik gaat langer mee. Dit is ook vanzelfsprekend omdat de bewegende delen op den duur gaan slijten doordat vuil en aanslag schade kunnen aanrichten en omdat de motor een bepaalde levensduur heeft. Er zijn onderdelen van het onderhoud van je rolluiken die je prima zelf op kunt pakken. Je kunt ze gemakkelijk twee keer per jaar reinigen met sopje, een zacht schoonmaakmiddel en een doek. Heb je rolluiken die handmatig worden bediend, dan kun je de bewegende delen zelf smeren en de rubbers schoonmaken en invetten. Heb je echter elektrische rolluiken die worden bediend met een schakelaar en een motor, dan kan een onderhoudscontract een optie zijn. De specialist komt dan periodiek langs, zal kijken naar de motor en het bedieningssysteem en zal versleten kleine onderdeeltjes vervangen. Dit zijn werkzaamheden die je zelf niet gemakkelijk doet.

Als je zelf rolluiken wilt schoonmaken ga je als volgt te werk:

  • Vuil verwijderen van de lamellen met een tuinslang
  • De lamellen reinigen met een sponsje en schoonmaakmiddel
  • De lamellen afspoelen met de tuinslang
  • Zijgeleiders en rubbers schoonmaken
  • De binnenkant van de omkasting schoonmaken (met stoffer, mag geen water in komen!)

Video rolluik schoonmaken

Meer over rolluiken lezen?

Wil je meer weten over rolluiken in het algemeen of het schoonmaken ervan? Ga dan naar Rolluik-Info.nl en de pagina schoonmaak rolluik.